Nationaldagsgaloppen reds för sjätte året i rad på Gärdet och den har verkligen blivit populär bland stockholmarna. Stämningen var på topp och folk vallfärdade till Gärdet som uppskattningsvis besöktes av närmare 60 000 personer. Nytt publikrekord med andra ord!

När Gärdet slog upp portarna blåste det lite kallt men till slut kom solen och genast blev det mycket behagligare på Nationaldagsgaloppens område. I genomsnitt var det 18 grader och växlande molnighet och publiken verkade stortrivas i gröngräset där filtarna och picknick-korgarna såg ut som ett lapptäcke i backen framför scenområdet. Sex totolopp och två ponnylopp reds, och åskådarna var väl med på noterna varje gång hästarna passerade och hejade vilt på sina favoriter.

Dagens segrare var:
Lopp 1 TT Nationaldagscup – Kodiac Khan (Therese Gustafsson/Catharina Vång)
Lopp 2 Taittingers Champagnegalopp – Ninety Bullets (Elione Chaves/Roy Arne Kvisla)
Lopp 3 Sixt Feel The Motion – Thomahawkie (Fabienne De Geer/Sigyn Dysell)
Lopp 4 Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup – Macallan (Martin Rodriguez/Vanja Sandrup)
Lopp 5 HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup – What A Wonder (Sara Vermeersch/Victoria Boberg)
Lopp 6 Jockeyklubbens Nationaldagshandicap – Persian Wave (Anna Pilroth/Tobias Hellgren)

 

Premiär för Chris Kläffords nya låt Sober


Chris Kläfford
Foto: Annica Zion

Chris Kläfford, som i fjol vann Idol, invigde dagen genom att sjunga Nationalsången med stor inlevelse. Han följde upp med sin vinnarlåt Treading Water och avslutade med premiär för sin nya låt Sober som egentligen inte släpps förrän på fredag. En bra låt som publiken verkade uppskatta verkligen.  För övrig var han väldigt trevlig och ödmjuk. Chris ställde snällt upp och skrev autografer och lät sig fotograferas av entusiastiska fans.

 

Populär Hattparad


De tre pristagarna i klassen Match Your Dog
Foto: Annica Zion

Den traditionella Hattparaden fanns självklart med på schemat även i år. Juryn bestod av Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris som med stor skicklighet och entusiasm tog sig an uppgiften. Det tävlades i tre klasser, Barnhatt, Gärdets Bästa Hatt och Match Your Dog som vanns av två jockeys, Per Anders Gråberg och Fredrik Janetzky, som var avstängda på Gärdet och därmed var hänvisade till publikplats. Grabbarna var utklädda till fångar och hade med sig Per Anders fina hundar Ludde och Nixon. Mycket uppskattade vinnare!

 

Alcazar och auktion


Alcazar tar adjö av sin scenhäst Lady Godiva
Foto: Annica Zion

Det var en strålande dag med skön stämning och många lät sig ryckas med av Alcazars fartiga show på scenen. En härlig trio som verkade stortrivas på Gärdet och efter lopp 5 kastade sig en av deltagarna i gruppen, Lina Hedlund, upp på fullblodsaraben Al Janoob som leddes av sin tränare Maria Hagman Eriksson.

Efter Alcazars framträdande auktionerades deras rekvisitahäst i silver Lady Godiva ut. Det blev till slut storhästägaren, både på travet och galoppen, Mats Gabrielsson som ropade in Lady Godiva för generösa 40.000 kronor – för att ställa upp den på Bro Park!

Jag är stor hästägare både på travet och galoppen, men jag tror att galoppen kommer att ta över travet, sa Gabrielsson. Förutom Lady Godiva ingick även en privat spelning hemma hos budvinnaren, något som Alcazar spontant enades om under budgivningen. Inropssumman kommer att gå oavkortad till Regnbågsfonden, vars vision är att skapa en bättre värld där alla människor har samma grundläggande rättigheter.

 

Populära ponnylopp


Stina Landh och Sjöbrisens Bajonett (närmast kameran) vinner det andra ponnyloppet
Foto: Elina Björklund

Två ponnylopp reds också under dagen, till publikens förtjusning. I det första, Tapwell Nationaldagscup, vann Dantorps Manolito och Ashley Dale. Ashely tappade stigbyglarna under loppet och ramlade av i svängen efter mållinjen. Allt gick bra och det var en glad tjej som tog emot förstapriset i vinnarcirkeln. Ashley hälsar att allt gick bra med henne efter fallet!

Sheikha Lateefa Bint Mansoor Bin Zayed Al Nahyan International Ponies’ Race, är ett ponnylopp där segrande ponnyjockey får åka till Abu Dhabi i höst och rida ett internationellt ponnylopp i november. Här blev det seger för Stina Landh och Sjöbrisens Bajonett.

 

Många barnaktiviteter


Finalisterna i klassen Barnhatt
Foto: Annica Zion

Det fanns mycket att göra för barnen på Gärdet i går. Förutom att vara med och tävla i hattparadens Barnklass kunde man prova på ponnyridning, köra grävskopa och annat kul på ABT:s barnområde, chokladhjul, ansiktsmålning, slangbellor och mycket mer. Självklart fanns vår mekaniska galopphäst Winmachine på plats och det var många som ville prova på att sitta upp och rida.

Bitvis ringlade köerna långa till serveringarna trots tio Foodtrucks, åtta korvserveringar, flera mobila glassvagnar, mobila fikavagnar och ett stort serveringstält. Området är så stort och vissa vagnar var det ett väldigt hårt tryck mot. Det är svårt att täcka upp serveringar för den enormt stora publiken och även om vi ska försöka att öka antalet serveringar ännu mer till nästa år så hoppas vi att ännu fler packar picknick-korgarna till nästa år för att underlätta dagen.

Tävling med Abu Dhabi-resa och weekend


Överraskningen What A Wonder vann lopp 5 där publiken skulle gissa rätt vinnare
Foto: Elina Björklund

I tävlingen där priserna var en Abu Dhabi-resa och en weekend för två personer på Såstaholm Hotell & Konferens gällde det att gissa rätt vinnare i lopp 5. Vann gjorde What A Wonder som överraskade spelarna och som var en av fältets mest otippade hästar. Endast en handfull av de inlämnade tävlingskupongerna hade satsat på What A Wonder och det var Frida Eriksson Wiita som var den lyckliga vinnaren som vann den lyxiga resan till Abu Dhabi i november för två personer. Tävlingens andrapris, en weekend med trerätters middag på Såstaholm Hotell & Konferens för två personer gick till Tatiana Alexeeva.

Är man sugen på att vinna någon av ovanstående priser så gör man bäst i att bege sig till Bro Park galoppbana i Upplands Bro den 18 juni där vi anordnar en härlig storloppskväll den 18 juni. Var du på Nationaldagsgaloppen och har programmet kvar så finns det en inbjudan på sidan 23 där du och en vän får gratis entré och varsitt glas bubbel i Taittinger Champagne Bar. Tävlingsformulär till tävlingen hittar du på Bro Park under tävlingsdagen den 18 juni, innanför entrén.

Vi tackar all publik, sponsorer, aktiva, funktionärer och inte minst våra fantastiska volontärer. Utan er hade inte den här dagen varit möjlig att genomföra!

Hoppas att vi ses på Bro Park den 18 juni och välkommen tillbaka till Nationaldagsgaloppen nästa år!

Relaterade länkar:
Nationaldagsgaloppen sändes live i TV4 igår. Klicka här för att se sädningen

Bilder från Nationaldagsgaloppen 2018 del 1. Foto: Annica Zion