Den här sidan är arkiverad och kan innehålla inaktuell information.

Vilka hästar springer snabbast på Gärdet?

31 maj 2018 14:14

Gärdets bana är lite kortare och knixigare än de ordinarie banor som hästarna brukar tävla på. Därför kan det löna sig att ha koll på vilka av årets starthästar som tidigare har vunnit på banan. Här får du svaren!

Vi börjar med lopp 1 Nationaldagscup där två av fältets nio hästar tidigare har vunnit på Gärdet. Det är Painters Easel som vann 2015 och Double Ten som vann i fjol med endast en noslängd före Grand Quality som kommer från seger på Bro Park och alltså är i toppform. Ser man på dagsformen så kommer även Arize och Kodiac Khan från färska segrar. Men nu är det gräs vilket vissa hästar tycker bättre om än dirttrack så mycket kan hända.

Lopp 2 är Taittingers Champagnegalopp där två av hästarna tidigare har vunnit under Nationaldagsgaloppen. I fjol tog Al Muna hem segern och hon var lysande i sin senaste start på Bro Park i måndags där hon var tvåa, kort slagen.  En annan som tidigare har fått skritta in i vinnarcirkeln på Gärdet är kämpen Zamir som vann 2016. Zamir har varit skadad och gör här comeback med sin tränare Sandra Brolin i sadeln. En häst att hålla ögonen lite extra på här är Ninety Bullets som var tvåa i årsdebuten på dirttrack. Nu är det gräs vilket hästen föredrar och  Ninety Bullets tränas av formtränare nummer ett,  Roy Arne Kvisla, som vinner lopp i parti och minut.

Al Muna vann på Nationaldagsgaloppen i fjol, ska det bli seger i år igen?

I Lopp 3 Sixt Feel The Motion hittar vi en häst som tidigare har vunnit på Gärdet, Hands Up.  Han tränas av amatörtränaren Annette Stjernstrand som sadlar ut ytterligare två hästar i loppet. Det är Augustinian och Carambola Star, båda med dokumenterad form och Augustinian vann i sin senaste start i Norge.

Nästa lopp är lopp 4 Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan Cup för fullblodsaraber. Här ska vi hålla ögonen på tränare Maria Hagman Erikssons hästar. Hon är lite av en ”Gärdetspecialist”. Hon vann båda fullblodsarabloppen på Nationaldagen 2016 och en av segerhästarna hette Toutatix som startar här. Maria har även med Jaldi Karo i loppet som nyligen vann ett stort lopp på Jägersro.  I startlistan finns även fjolårsvinnaren Macallan som nu har bytt regi till Vanja Sandrup. Macallan slutade god tvåa i årsdebuten och kan mycket väl vara med och strida om segern i det här loppet.

Lopp 5 HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup rids av kvinnliga jockeys. Här hittar vi en häst som verkligen älskar Gärdets bana, Athlete Del Sol. Han har vunnit två gånger på banan, både 2014 och 2015. Ett hett segertips! Athelete Del Sol rids för övrigt av Anna Pilroth som du kan läsa mer om här.  Al Janoob har även han vunnit tidigare på Gärdet. Det var 2016 och även om hästen är hela 13 år gammal så kan han mycket väl slå till, många hästar uppskattar publikens hejande och all fest som ramar in banan.  I det här loppet gäller det att tippa rätt vinnare för att ha chans att vinna en lyxig resa för två personer till Abu Dhabi eller en härlig weekend på Såstaholm Hotell & Konferens. Läs mer om tävlingen här

Stor glädje när Mr Metallica och Ulrika Holmqvist vann i fjol på Gärdet. Ska det bli andra raka?

Dagen avslutas med lopp 6 Jockeyklubbens Nationaldagshandicap. Här startar Mr Metallica som vann på Gärdet i fjol med lärlingen Ulrika Holmqvist i sadeln, samma ryttare som rider Mr Metallica i år. Battleoftrafalgar tog hem ett av loppen 2014 med Fabienne De Geer. Hon sitter nu åter upp på Battleoftrafalgar som slutade tvåa i sin förra start. Ett stort hot kan Persian Wave vara. Hon kommer från två raka segrar och frågan är hur bra stoet är, båda segrarna har tagits i överlägsens stil.