”Drottningen av Gärdet” utropades duktiga jockeyn Ulrika Holmquist till efter sina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen 2019. Här kan du läsa om hennes tankar inför året och hur det känns efter beskedet om att årets Nationaldagsgalopp ställs in.

Hur känns beskedet att Nationaldagsgaloppen ställs in?

-Första reaktionen var förstås att det är oerhört tråkigt. Jag är inte ensam om att tycka att Nationaldagsgaloppen är en av de absolut roligaste tävlingsdagarna för året. Men jag har full förståelse för beslutet och tycker att det är ansvarsfullt av organisationen att ta ett tidigt beslut. Det viktigaste är ju samhällets hälsa. Vi vet ju inte ens i nuläget om man överhuvudtaget kan genomföra något som helst firande den 6 juni.

Ulrika fick sitt stora genombrott i fjol.  Hon vann bland annat det klassiska loppet Jockeyklubben 2000 Guineas och storloppet Stockholm Fillies & Mares Stakes (L). Totalt blev det över 3 miljoner kronor inridet med 27 segrar i Sverige och fyra i Norge.

-Jag hade verkligen ett strålande år i fjol. Mina fyra segrar på Nationaldagsgaloppen var definitivt startskottet för mitt stora genombrott. En sådan kanondag sätter en på kartan och ger en så mycket uppmärksamhet. Nationaldagsgaloppen betyder oerhört mycket för mig, det var även där jag red min allra första vinnare i Sverige. Jag hade verkligen sett fram emot årets tävlingar men nu får jag ladda lite extra för Nationaldagsgaloppen 2021 istället, säger Ulrika som till vardags arbetar och är förstejockey för tränare Annika Sjökvist på Bro Park.

Ulrika, som började sin karriär som framgångsrik lärlingsjockey på Nya Zeeland, flyttade tillbaka till Sverige hösten 2016 för att studera till veterinär. Planen var att kombinera studierna med arbetet som jockey, vilket hon också gjorde under de första åren.

Jag tog ett studieuppehåll från i höstas för att kunna göra en helhjärtad satsning som jockey. Det blev helt enkelt för mycket att göra både och. Jag arbetar extra som sterilassistent vid operationer på hästkliniken på Solvalla för att hålla mig uppdaterad. När jag väljer att ta upp mina veterinärstudier igen har jag två år kvar, berättar Ulrika.

Ulrika inledde 2020 på allra bästa sätt. Hon vann en stor internationell kvinnlig jockeyturnering i Madrid, Spanien i början av mars. Turneringen reds i tre lopp och Ulrika slutade tvåa, fyra och avslutade med en seger. Det gjorde att hon blev totalsegrare i hela turneringen, en riktigt bra prestation i hård konkurrens.

-Jag kände mig jättestark i Madrid. Där fick jag ett kvitto på att träningen under vintern har varit helt rätt. Jag har lagt om min träning inför året med hjälp av en personlig coach som är även är fysioterapeut. Han hjälper mig med övningar där jag kan lägga på mig mer muskler utan att bli för tung. Nu under försäsongen tränar jag cirka fem dagar i veckan. Antingen springer jag eller så är jag på gymmet. Det känns helt klart spännande inför säsongen med mitt nya träningsupplägg. Så fort Fredrik Johansson är tillbaka med sina träningar (efter att corona har lugnat ner sig) så kommer jag givetvis även att vara med på hans träningar. Fredrik är en stor hjälp, inte minst med den mentala biten. Vi bollar mycket tankar och det känns tryggt att stöttas av honom då han ju vet hur det är att vara jockey.  

Ulrika är sambo med jockeyn Andreas Tapia Dalbark, även han en framgångsrik jockey. Hur är det egentligen att ha sin sambo som konkurrent?

Andreas är som vilken konkurrent som helst, jag tänker inte på det. När jag tävlar så har jag bara ett fokus, jag vill vinna. Det spelar absolut ingen roll vem som rider hästen bredvid mig i en hård slutstrid.

Vi gläds åt varandras framgångar och lyfter varandra. Det är klart att han är ett stöd, vi arbetar ju inom en tuff bransch. Men vi undviker att kommentera varandras ritter om inte någon av oss ber om feedback efter ett specifikt lopp.

Vad har du för mål för 2020?

Jag slutade som nummer sex i jockeyligan i fjol. I år är mitt mål att hamna bland de fem första. Ett annat mål är att rida Svenskt Derby. Jag hade en ritt i Norsk Derby i fjol vilket var jättekul. Men det skulle betyda oerhört mycket att få rida det svenska Derbyt. Jag vill även förbättra min ridning och bli ännu starkare, något som jag känner att jag är på god väg att bli, avslutar Ulrika.

Följ Ulrikas framfart på galoppbanorna under året via svenskgalopp.se