Det rids sex lopp och två ponnylopp på Gärdet under Nationaldagsgaloppen. Mest prispengar är det i de två arabloppen som tillsammans har en samlad prissumma om nästan 600 000 kronor.

Det första arabloppet, lopp 5, heter HH Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup (LPA) har en total prissumma om 320 000 kronor varav segraren tar hem 160 000 av dessa. Från England kommer Kao Kat Mhf som kommer ridas toppjockeyn Tadgh O’Shea.  Nederländerna kommer med ett starkt kort i form av Gazel T som slutade trea i fjol här på Gärdet och som står absolut bäst till av hästarna i loppet. Hemmalaget toppas nog av hittills obesegrade Macallan från Bodil Blomquists stall i Vedum. Macallan har fyra segrar på lika många starter och som vanligt är det tränardottern Anna Pilroth som sköter tyglarna.

Dagens andra arablopp heter HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup och rids över styrkeprovet 2750 meter. Även här har vi två internationella gäster med i loppet. Från Nederländerna kommer Paramour T som gjorde en storstilad insats senast på Jägersro då han var kort slagen av stallkompisen Gazel T. Upprepar han den prestationen så blir han svårslagen här. Från England kommer Suhaim som på visad form antagligen inte är med och strider om segern.

De två högst rankade svensktränade hästarna är Al Janoob från Maria Hagman – Erikssons stall och Niraan som tränas av Charlotte Goss. Loppet rids av speciellt inbjudna kvinnliga ryttare från Sydkorea, USA, Tyskland, Irland, Spanien, Italien, Norge och Danmark.

Dessa två lopp kommer att direktsändas på TV i Abu Dhabi!