Fina fullblodsaraben Mad Makz är en av favoriterna i årets upplaga av HH Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup som rids på Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Det är tre tjejer som är delaktiga i hästens framgångar, Mimmi Jarl, Yasmine Nilsson och hästens jockey Fanny Olsson.

Mad Makz, eller Mackan som han kallas till vardags, är nio år och ser ut att gå mot sin bästa säsong någonsin. I år har han startat två gånger och vunnit båda loppen. Senaste segern togs i Grupp 3 loppet Wathba Stallions Cup och vid båda årets segrar har jockey Fanny Olsson skött tyglarna på Mad Makz.

– Mad Makz är lite speciell att rida. Han får till exempel inte komma upp i täten för tidigt för då blir han ofokuserad. Han är snabb ur startboxarna men lite klurig och speciell då han ibland bestämmer sig för att inte springa fort alls. I år känner jag däremot att han har mognat och han känns bättre än någonsin. Jag tror att vi vinner på Nationaldagsgaloppen, säger en segerviss Fanny Olsson som alltså rider Mad Makz på tisdag på Gärdet.

Mad Makz delägare Mimmi Jarl är lite mer försiktig optimist om chanserna:

– De två senaste årens vinnare, Athlete del Sol och Toutatix, är med i årets startfält men samtidigt tror jag nog att Mad Makz aldrig har varit bättre. Jag ska helt ärligt säga att jag inte har någon aning, men han är kapabel att vinna detta om han har en smula tur och vaknar på rätt sida den morgonen, säger Mimmi som berättar hur det kom sig att hon till en början köpte hästen.

– Jag köpte Mad Makz hösten 2013 av Mats och Catarina Genberg som har fött upp honom. Jag jobbade hos dem i några år och blev då bekant med honom. Han är en väldigt speciell häst och därför fick vi lägga väldigt mycket tid på honom under inridningen. Jag fastnade för honom väldigt tidigt och förklarade för Mats och Catarina att så fort hans galoppkarriär var över ville jag köpa honom. Han är en häst man träffar en gång i livet och han ligger mig extremt varmt om hjärtat. När Mats och Catarina bestämde sig för att sälja sina hästar ringde Catarina mig direkt och sa att hon ville jag skulle ha Mad Makz.  Även fast det inte direkt ingick i min livsplanering just då att ha en häst så visste jag att jag skulle ångra mig varje dag om jag inte köpte honom, berättar Mimmi och fortsätter:

– Mad Makz är en väldigt speciell häst. Han är helt underbar att rida om han accepterar dig, annars går det absolut inte. Man måste ge och ta mycket i hanteringen. Han avskyr till exempel hovslagaren. Det spelar ingen roll vilken hovslagare det än är, han vet när det är en hovslagare.
Han går fortfarande inte helt frivilligt in i startboxarna och lär väl aldrig göra det. Däremot när han väl kommer in så ställer han sig direkt och kopplar av. Att han är startsnabb är ett under med tanke på hur coolt han står i boxarna. Men alla hans trix har man lärt sig att leva med när man får njuta av de stunderna när han faktiskt beter sig bra. Det är ju trots allt de sakerna som gör honom så speciell och det är det jag tycker så mycket om med honom. Han är en väldigt typisk arab som har en hög integritet och som ofta är lite för smart för sitt eget bästa.

Mad Makz tränas av Yasmine Nilsson, som numera är delägare i hästen.  Hon är den som oftast rider honom till vardags och han bor i ett litet stall i Höör.

– Han är ute i hagen varje dag mellan klockan 7 och 16. Sedan rids han ofta ut på skogsturer. En gång i veckan blir det ett träningspass inne på Jägersros bana, berättar Yasmine som berättar att Mad Makz mår bra inför tisdagens lopp och att han känns fin i träningsrundorna.

På Nationaldagen kan ni se Mad Makz och Fanny Olsson jaga tredje raka segern. Du är väl där och hejar fram dem?

Mad Makz i sin box