I galoppen tävlar män och kvinnor på lika villkor. 2017 vanns hälften av loppen på Nationaldagsgaloppen av manliga ryttare och hälften av kvinnliga. I fjol slutade det 4-2 till tjejernas fördel. Det blir spännande att följa hur det går för de kvinnliga jockeyerna på Gärdet i år!

Inom många sporter tävlar män för sig och kvinnor för sig. I galoppen tävlar de mot varandra under samma förutsättningar, på lika villkor. Galoppen är en tuff sport och det krävs både styrka, balans och kondition för en framgångsrik jockey. Det gäller alltså att vara i form men samtidigt hålla vikten då galoppens handicapsystem baseras på vikt. Det är ganska tufft för kvinnliga lärlingar och jockeys men många står sig väl i konkurrensen mot sina manliga kollegor. Det finns flera exempel på duktiga kvinnliga jockeys med stora internationella framgångar.

I fjol reds sex lopp för stora hästar på Gärdet. Fyra av sex vinnare tränades av kvinnliga tränare. Fyra av de segrande hästarna reds alltså av kvinnor och två av män. Ett bra exempel på att galoppen är en jämställd sport.

Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship, VM för kvinnliga jockeys, avgjordes för första gången 2017. Där gjorde världens bästa kvinnliga jockeys upp om världsmästartiteln. Premiärupplagan vanns av franska Maryline Eon. I fjol blev det svenska Josefin Landgren som satte sina kollegor på plats när hon inför en entusiastisk hemmapublik tog hem VM-titeln. I år har turneringen bytt namn till Women Jockeys’ World Cup och den 30 juni på Bro Park utanför Stockholm får vi se Josefin försvara sin titel, hon möter riktigt vassa jockeys i en turnering med fem löpningar. Vik dagen och åk till vackra Bro Park för att heja fram Josefin!
Läs mer om Women Jockeys’ World Cup här