Visste du att kapplöpning med hästar har varit en vanlig företeelse ända sedan hästen domesticerades för 6 000 år sedan? Galopp är då alltså varken unikt, modernt eller ovanligt. Ändå är det fortfarande något högtidligt över just galoppsporten i Sverige. Det är kanske just därför den passar så bra att utöva på självaste nationaldagen?

Sedan 2013 har Svensk Galopp arrangerat den moderna Nationaldagsgaloppen på Gärdet och det har kommit till att bli en folkkär tradition. Traditionen dateras dock tillbaka till 1831 då kapplöpningar årligen ägde rum på Ladugårdsgärdet, som det då kallades, fram till 1918. Även om det känns långt kvar till sommaren så börjar vi planera inför årets nationaldag på Gärdet redan nu.

Vad som är klart för i år är att matutbudet kommer bli ännu större. Det kommer finnas nästan dubbelt så många matstationer och food trucks jämfört med förra året. Som vanligt kommer det finnas aktiviteter för stora och små och ett fantastiskt grönområde att lapa solsken i och njuta av medhavd picknick. Självklart kommer det bjudas på mer överraskningar som vi kommer avslöja efter hand, so stay tuned.

Ni ska såklart heller inte missa den traditionsenliga hattparaden som har blivit ett självklart inslag under Nationaldagsgaloppen. Alla som känner sig manade får delta och de bästa hattarna belönas med fina priser. Det är således inte för tidigt att börja fundera på din hatt redan nu om du vill ha en chans att knipa ett pris.
Så medan snön smälter bort tänker vi på gröna gräs och blåa himlar. Dagen är här fortare än du anar!