Att fira Sveriges nationaldag på Gärdet tillsammans med Nationaldagsgaloppen har visat sig bli en allt mer populär företeelse. Vårt svenska nationaldagsfirande rotar ju sig inte bland långlivade traditioner direkt så Nationaldagsgaloppen har kommit till att bli ett etablerat uppvaktande av dagen.
Djurgårdsförvaltningen uppskattar att dryga 50 000 personer tog sig till Gärdet igår den 6 juni för att fira nationaldagen. Denna enastående siffra innebär ett nytt publikrekord för evenemanget!

I en annars gråmulen och regnig vecka i Stockholm klarnade det upp sig lagom till den 6 juni och dagen bjöd på strålande solsken och behagliga 20 grader. Ultimat väder för både besökare, jockeys och hästar.

Åtta rafflande tävlingslopp ägde rum på Gärdesbanan och åtta beundransvärda jockeys med sina hästar gick ut segrande ur tävlingarna. Stort grattis till er! Bland dessa åtta lopp hade vi två ponnylopp och två lopp med arabhästar. Vid varje lopp susade hästar förbi i en enastående fart som måste upplevas live för att få en känsla av deras praktfullhet. En våg av adrenalin svepte över publikhavet varje gång det blev upplopp. Tävlingarna gick såklart också att spela på. Tipsexperten Ulla Gråbergs V4:a som såldes på plats gick lyckligtvis in och genererade en hel del nöjda vinnare. Grattis till er som köpte en andel i spelet!

En annan tävling som ägde rum igår var Hattparaden som fångade många besökares intresse och nyfikenhet. Våra jurymedlemmar Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris fick något att bita i men även där fick vi fyra härliga vinnare. I barnkategorin vann Elsa Lundh som hade skapat en fantastisk huvudbonad i form av ett helt bakbord med ingredienser från hela skafferiet, enormt kreativt av Elsa! Bland herrarna vann Martin Toomingas och i damkategorin vann Josephine Solberg. I kategorin Match your Dog där hussar och mattar visar upp sig tillsammans med sina hundar vann Evelina Davoust med sin fina labradoodle, Elsa, även känd som skolhunden Elsa. Tillsammans föreställde de två bin klädda i svart med gula accessoarer och påhittiga detaljer. På stora scenen avslöjade vinnaren Evelina att hon tänkte skänkte ett av sina priser, en årsförbrukning av Magnusson Petfood foder, till Hundstallet, som ger hem åt hemlösa hundar i Stockholm. En otroligt generös och omtänksam gest av Evelina!

Foodtrucks från världens alla hörn var populära samtidigt som många besökare hade rustat för en heldag i solen med filtar och picknickkorgar. Det bjöds på förträfflig underhållning från David Lindgren med sina duktiga dansare på stora scenen och konferenciern Per Skoglund tog oss alla igenom dagen på ett både roligt och informativt sätt. Det är en fröjd att ha en så kunnig och charmant programledare på Nationaldagsgaloppen!

Avslutningsvis vill vi tacka alla ryttare, hästar, tränare, hästägare, sponsorer och alla andra medverkande som gjorde denna dagen möjlig. Och ett extra stort tack till alla besökare som kom och firade och gjorde denna dagen till en enda stor fest. Vi längtar redan till Nationaldagsgaloppen 2018.
Vi återkommer inom kort med fler härliga bilder från dagen, på återseende!

Resultatlistor från dagen på ATG:
Lopp 1
Lopp 2
Lopp 3
Lopp 4
Lopp 5
Lopp 6

Foto: Stefan Olsson