Jockey Per Anders Gråberg fick smak på galoppen när han red en häst som skenade på en bilväg. Läs mer om när Per Anders med skräckfylld förtjusning tog sina första steg in i galoppen.

Per Anders Gråbergs föräldrar hade sin sommarstuga bredvid dåvarande galopptränaren Bisse Lundgren i Vaxholm. Bisse tyckte att Per Anders hade rätt storlek för att bli jockey och bestämde sig för att lära honom att rida. Efter en lite försiktig introduktion till ridningens ädla konst skulle Per Anders få hänga med ut på en skogstur i Vaxholmsskogarna.

Sagt och gjort. Till en början gick det bra men helt plötsligt tog hästen av med Per Anders på ryggen och galopperade i full fart mot bilvägen.

-Det gick verkligen undan. Jag såg att det stod max 50 kilometer i timmen på vägskylten och tänkte att det här går nog fortare. När jag mötte bilar såg jag paniken i förarnas ögon och jag började inse att jag snart måste få stopp.

Skenturen avslutades med att hästen halkade i en kurva och Per Anders bestämde sig för att hoppa av. Hästen stannade och stod 10 meter bort och glodde på sin avfallna ryttare. Historien slutade alltså väl och någonstans mitt under skenturen fick Per Anders en stark känsla:

-Det här är verkligen något som jag vill hålla på med!

Resten är historia och till dags dato har Per Anders Gråberg ett stort antal jockeychampionat och över 1700 segrar både i Skandinavien, i Dubai och ute i Europa.

Den 6 juni får ni se Per Anders Gråberg ”in action” på Gärdet. I fjol var han avstängd och gjorde istället succé i hattävlingen Match Your Dog där han tog hem förstapriset tillsammans med kollegan Fredrik Janetzky som utklädda fångar. I år får vi, om allt går som planerat, se herrarna Gråberg och Janetzky i loppen på Gärdet, vi får hoppas att de håller sig i skinnet till dess!

Fredrik Janetzky och Per Anders Gråberg på Gärdet 2018