Malin Granelund, 11 år, var i fjol med och tävlade ponnygalopp på Nationaldagsgaloppen. I år hoppas hon på att få vara med igen och rida inför storpubliken på Gärdet i Stockholm den 6 juni.

Malin har ingen egen ponny utan rider på Lilla Rörby Gård på Angarn i Vallentuna utanför Stockholm. Lilla Rörby Gård drivs av familjen Hedman, Maud och Tommy tillsammans med döttrarna Bernita och Ulrika. Bernita är före detta jockey och hon är den som tränar ridskolans ponnygaloppekipage. Om man rider med i deras galoppgrupp får man även vara med och tävla på ridskolans ponnyer och det brukar vara en stor uppslutning från stallet på ponnygaloppens tävlingar.

Malins favoritponny heter Moritz v d Tobbenhof och är en shettis och det är oftast honom som Malin tävlar med på ponnygaloppen.

-Moritz fyller 17 år dagen efter Gärdet, han är min foderponny så jag sköter om honom fredag  och söndag då det är fodervärdsdagar. Han är en fux och ganska liten, 103,5 cm i mankhöjd och han är världens bästa ponny, säger Malin.

-Jag tävlar honom i hoppning och galopp. Han är också duktig på shettisagillity, en variant på hundagility där ponnyerna går på vippbräda, springer slalom och gör andra lydnadsprov. Då springer man bredvid ponnyerna och styr dem från marken. Moritz älskar äpplen och godis så det är lätt att muta honom, säger Malin med ett skratt.

Malins mamma Annika är engagerad inom den stora galoppen och hjälper tränare Björn Björkman med hans hästar på fritiden. Malin är ofta med och ser på när hästarna tränar och tävlar så hon är hemtam på Täby Galopp. Sedan 2012 är Malin aktiv inom ponnygaloppen och hon har tagit flera segrar och placeringar.

– Höjdpunkten hittills var att få rida på Nationaldagsgaloppen ifjol. Det var så roligt och spännande med så mycket folk i publiken. Sedan var vi med på TV också då TV 4 var på Gärdet med Nyhetsmorgon och filmade. En riktigt häftig känsla!

-Jag hoppas att jag får vara med i år igen. Det är totalt 14 ponnyer som får starta, sju per lopp, och det är de ponnyer med högst poäng som kommer med. Moritz ligger på gränsen att komma med, men om det går bra när jag tävlar på Täby nu på söndag så tror jag att det går vägen, funderar Malin.

Avslutningsvis, vad är det bästa med ponnygaloppen?

– ALLT! Farten, vännerna, att få vara med hästarna och att tävla såklart, avslutar Malin.