Tränare Roy Arne Kvisla har för första gången starthäst på Nationaldagsgaloppen. Roy sadlar ut tre hästar och han har engagerat championjockey Per Anders Gråberg som kommer att rida alla hästarna på fredag.

Nu laddas det för fullt inför Nationaldagsgaloppen den 6 juni och vi fick en pratstund med Roy Arne Kvisla och PA Gråberg.
Vad har ni för förväntningar på Nationaldagsgaloppen i år?
– Jag var där som publik i fjol och det var en jättetrevlig, en lite internationell stämning bland publiken. Självklart hoppas jag att det blir lika bra uppslutning och stämning i år och har publiken har roligt då har även vi aktiva roligt, menar Roy.

– Ja, självklart hoppas jag på samma succé som i fjol och vi får hålla tummarna för att vädret blir bra. Det här är en viktig dag för sporten, säger PA.

Roy, du har tre hästar till start, vad tror du om deras chanser?
– I lopp 1 startar jag Ascha (nr 4). Han har startat på gräsbana i Frankrike och gjort det bra. Det här är en lugn och cool häst som inte hetsar upp sig och jag tror att distansen är mitt i prick för honom. Jag har faktiskt siktat länge på just det här loppet för Ascha och tror på en bra chans.

– I lopp 3 sadlar jag ut Grey´s Dominator (nr 7) som inte har fått till det riktigt på slutet. Nu har han vilat ett par månader och är tillbaka i gott slag igen. Hästen är bättre än sitt handicaptal och även han är en lugn häst som inte ödslar energi i onödan vilket jag tror är viktigt på Nationaldagsgaloppen där det är en stor publik.

– Min sista starthäst för dagen är araben Ghallab (nr 4 i lopp 4). Han möter ett gäng tuffa konkurrenter men han har tidigare visat att han duger gott i bättre sammanhang. Ghallab hade ett mellanår i fjol då han drabbades av lite småskador. Nu är han i storform och jag hoppas och tror att han är med och strider om segern.

– Sammanfattningsvis tror jag alltså på god chans för alla mina tre hästar och jag blir inte förvånad om alla vinner, klaffar allt kan det bli full pott, menar Roy.

Avslutningsvis en fråga till PA Gråberg. Hur mycket fördel har de jockeys och hästar som tävlade ifjol på Gärdets lite annorlunda utformade bana?
– Jag tycker inte att det är en speciellt svår bana att rida på. Jag tror faktiskt att det är marginellt om man har ridit på den tidigare. Vad gäller hästarna så är det nog så att vissa hästar klarar de lite snävare svängarna bättre än andra. Men det är nog ingen stor fördel för de hästar som tävlade i fjol, avslutar PA.