Galoppsporten är en av få sporter där män och kvinnor tävlar på lika villkor. Madeleine Smith är en av Sveriges kvinnliga jockeys och hon laddar nu mot Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni.

Madeleine Smith är något så ovanligt som både jockey och tränare. Hon rider själv sina hästar i lopp och gör det med stor framgång. Malle som hon kallas till vardags vann ett lopp på premiären av Nationaldagsgaloppen och hon hoppas få en eller ett par ritter även i år.

Hur ser du på att kvinnor och män tävlar på lika villkor inom galoppen?
-Jag tycker att det fungerar bra. Vissa hästar trivs faktiskt bättre med en lite mjukare tjej i sadeln. Jag kan tänka mig att vi tjejer ser individen mer och rider med lite mer finess medan killarna är starkare. En del tränare anlitar också gärna tjejer medan andra helst använder manliga jockeys. Men jag tycker att vi står oss bra in konkurrensen.

Kommer du att ha med någon av dina hästar på Nationaldagsgaloppen i år?
-Nej tyvärr inte men  jag hoppas  att jag får någon ritt ändå. Det är verkligen en folkfest och en rolig bana att rida på. Jag hoppas att många som kommer till Nationaldagsgaloppen får upp ögonen för galoppen och hittar ut till vår nya galoppbana Bro Park i Upplands-Bro.

Du vann ett lopp på Nationaldagsgaloppens premiär, hur var känslan?
-Det var en riktigt härlig känsla, det var fullt med folk och det är vi inte riktigt vana vid i den här sporten. Att rida inför en stor och entusiastisk publik och få visa upp vår fina sport är verkligen fantastiskt. Att jag sedan fick vinna ett lopp var en trevlig bonus, avslutar Madeleine Smith.