Hattparaden, Nationaldagsgaloppens egna fashionshow, har en tendens att väcka intresset hos många nyfikna besökare. Detta är för att man aldrig slutar förvånas över deltagarnas kreativitet. Vissa satsar på elegans, andra tror mer på att sticka ut. Hattmodet har dock inte alltid varit så frispråkigt som det kan vara på just hattparaden idag. Följ med på en snabblektion genom hattmodets historia på galoppbanan, så får du kanske lite inspiration till att själv delta!

Det var britterna som först började organisera kapplöpningarna och under 1700-talet var galoppsporten en erkänd sport. Tävlingarna kom till att bli festliga utomhustillställningar som lockade förnäma gäster. Att klä upp sig blev en tradition och att bära hatt var en allmän trend när man skulle vara finklädd på 1700-talet. Derby tävlingarna, löpningar för 3 åriga hästar, kom till att bli extra prestigefyllda och då var klädkoden extra strikt. Detta fenomen att hängt i sig och än idag vill många vara lite extra fina när det vankas galopptävlingar.

Hur har då hattmodet utvecklats?
1875 – Under denna period marknadsfördes Derbytävlingarna som tillställningar då besökarna skulle klä sig enligt det senaste modet. Viktorianska hattar var allra trendigast och det fick gärna kompletteras med ett elegant parasoll. Viktorianska hattar är vackra, klassiska hattar som ofta pryds med spets, fjädrar, sidenband eller andra smakfulla detaljer. Att inte bära hatt till ett Derby ansågs inte sällan oanständigt.

1920 – Hattarna blev mer konservativa i sina utformningar. De blev mindre men fortfarande väldigt trendiga. De matchade det så kallade flappermodet och dess raka linjer.

1940-1950 – Nu skulle man bära kostym och hattarna blev än mer konservativa för att matcha den strikta kostymlooken. Färgerna var gärna svart, brunt, beigt och grått.

          

1960 – Nu blommade hattarna ut! Färgglada hattar i större storlekar blev modernt och att ta ut svängarna var fullt acceptabelt. I takt med att intresset för galoppsporten ökade, desto större utrymme fick hattens roll bland besökarna

.

Nutid – Idag är hatten något man stoltserar med på galoppen internationellt. Besökare får inspiration från förr, tänker modernt, går på det stilrena eller tar på sig sarkastiska kreationer på sina huvuden. Hatten har blivit något av det viktigaste i hela utstyrseln för en dag på galoppen. Kvinnor tar gärna tillfället i akt att matcha sin hatt med en noga utvald cocktailklänning. Idag är det dock inte alls samma förväntan på att man ska ha hatt på sig när man besöker tävlingarna som det var förr. Däremot lär du inte bli ifrågasatt om du gått hela vägen med din huvudbonad på en galopptävling.