I galoppen tävlar män och kvinnor på lika villkor. I fjol vanns hälften av loppen på Nationaldagsgaloppen av manliga ryttare och hälften av kvinnliga. Hur blir fördelningen 2018?

 Inom många sporter tävlar män för sig och kvinnor för sig. I galoppen tävlar de mot varandra under samma förutsättningar, på lika villkor. Galoppen är en tuff sport och det krävs både styrka, balans och kondition för en framgångsrik jockey. Det gäller alltså att vara i form men samtidigt hålla vikten då galoppens handicapsystem baseras på vikt. Det är ganska tufft för kvinnliga lärlingar och jockeys men många står sig väl i konkurrensen mot sina manliga kollegor. Det finns flera exempel på duktiga kvinnliga jockeys med stora internationella framgångar.

I fjol reds sex lopp för stora hästar på Gärdet. Samtliga vinnare tränas av kvinnliga tränare. Tre av hästarna reds av manliga- och tre av kvinnliga ryttare. Hur blir fördelningen under årets Nationaldagsgalopp?

Lady Jockeys’ Thoroughbred World Championship, VM för kvinnliga jockeys, avgjordes för första gången 2017. Där gjorde världens bästa kvinnliga jockeys upp om världsmästartiteln. Vann gjorde franska Maryline Eon. I år upprepar vi succén och den 5 augusti på Bro Park får vi återigen se riktigt vassa jockeys göra upp om den prestigefyllda titeln. Vik den dagen och åk till fantastiskt vackra Bro Park för en spännande dag!