Den 6 juni är det för fjärde gången dags för stockholmarnas nya nationaldagsfest; Nationaldagsgaloppen på Gärdet. Vi har tagit jockey Per-Anders Gråberg på pulsen inför dagen.

Den 6 juni är det återigen dags för Nationaldagsgaloppen. Är du laddad?
-Absolut, jag ser verkligen fram emot Nationaldagsgaloppen. Det är en riktigt härlig känsla att rida på Gärdet inför en riktigt stor publik.

Hur snabbt galopperar egentligen en galopphäst?
-De bästa hästarna galopperar upp emot 70 km per timme, så det går undan. Men på Gärdet är det så pass skarpa svängar så där går det lite långsammare.

Att vara jockey ser ut som en tuff uppgift. Hur jobbigt är det att rida ett lopp och hur förbereder man sig inför tävlingarna?
-Rent fysiskt är det som att köra ett störtlopp så det gäller att vara vältränad. Bästa träningen får jag genom att rida i lopp. All förberedelse du kan göra är jättebra om du har haft ett tävlingsuppehåll men du får inte det lilla extra förrän du har ridit ett par lopp igen. Jag tränar allsidigt med tennis, golf, löpning, längdskidor och så går jag en del på gym under vintern.

Vad tycker du är häftigast med Nationaldagsgaloppen?
-Att publiken får uppleva galoppen på nära håll och att de verkligen får en känsla för hur fort det faktiskt går.
Nationaldagsgaloppen är ett väldigt bra skyltfönster för vår sport. Vi är där för att visa upp oss och leverera en riktigt bra gratis folkfest till Stockholmarna. I fjol var det cirka 30 000 personer på plats, trots det lite tråkiga vädret. Självklart hoppas jag på att det kommer ännu fler i år,
avslutar Per-Anders Gråberg.