Jockey Per Anders Gråberg har ridit på Nationaldagsgaloppen på Gärdet alla år sedan starten 2013. Vi har tagit “PA” på pulsen inför årets upplaga av evenemanget.

Hur har vintern varit?
Den har varit ganska lugn i år faktiskt. I år har det inte blivit så mycket tävlande utomlands som det har varit de senaste vintrarna. Jag har ridit vintergaloppen på Bro Park och varit ett par gånger i Dubai och i Qatar med en andraplats som bästa resultat.

En vanlig vecka under högsäsongen rider du på flera olika banor, berätta!
Jag rider oftast på alla svenska banor som tävlar under veckan, i Norge och ibland i Danmark. Vanligtvis blir det runt fyra tävlingsdagar per vecka under den mest intensiva tiden på året vilket är maj till oktober. Då och då kan det även bli ritter utanför Skandinavien för mig. Jag har genom åren ridit i Polen, Tyskland, Dubai, Tjeckien, Qatar, Abu Dhabi, Frankrike och i England.

En jockey får inte väga för mycket men måste ändå vara stark och oerhört vältränad, hur håller du dig i trim?
Under högsäsongen blir det ju oerhört många lopp för mig varje vecka vilket gör att jag inte tränar så mycket utöver ridningen. På vintern däremot blir det mycket löpträning, skidor och träning på gym. Vi har fått en jockeycoach, Fredrik Johansson, som håller väldigt bra träningar så dem är jag självklart med på även under högssäsong. Jag tränar allsidigt men med extra fokus på ben, bål och kondition.

När det gäller kosten så äter jag ganska lätta frukostar och luncher. Till middag blir det ofta husmanskost. Ska jag rida lätt vikt så äter jag mindre men svälter mig aldrig, det är inte bra för ämnesomsättningen. Jag håller ungefär samma vikt året runt, även under lågsäsong. Det är inte bra att frossa för att man kanske inte ska rida lopp under ett par veckor. Jag tycker att jag mår bäst när jag ligger på en stabil nivå, annars blir det för jobbigt för kroppen. 

Vad är roligast med att vara jockey?
Det är självklart att vinna lopp. Men det är också kul med allt resande och att man träffar mycket folk.

Kommer du att rida på Nationaldagsgaloppen i år igen?
Ja det utgår jag ifrån om inget oförutsett händer. Det roligaste med Nationaldagsgaloppen är atmosfären med närheten till publiken och stan. Det är en häftig känsla att rida där och jag ser verkligen fram emot den 6 juni.