Nu är det full fokus på årets upplaga av Nationaldagsgaloppen på Gärdet den 6 juni. Men för att komma i rätt stämning drömmer vi oss tillbaka till fjolårets succé och minns fem av de riktiga godbitarna!

Premiär för Chris Kläffords nya låt Sober
Chris Kläfford, som 2017 vann Idol, invigde dagen genom att sjunga Nationalsången med stor inlevelse. Han följde upp med sin vinnarlåt Treading Water och avslutade med premiär för sin nya låt Sober som egentligen inte släpptes förrän ett par dagar senare. En bra låt som publiken verkade uppskatta verkligen. Chris ställde snällt upp och skrev autografer och lät sig fotograferas av entusiastiska fans.

Chris Kläfford Nationaldagsgaloppen 2018
Chris Kläfford
Foto: Annica Zion

Populär Hattparad
Den traditionella Hattparaden fanns självklart med på schemat även i år. Juryn bestod av Ann Wilson, Anders Bagge och Daniel Paris som med stor skicklighet och entusiasm tog sig an uppgiften. Det tävlades i tre klasser, Barnhatt, Gärdets Bästa Hatt och Match Your Dog som vanns av två jockeys, Per Anders Gråberg och Fredrik Janetzky. De var avstängda från att rida på Gärdet i år och därmed var hänvisade till publikplats. Grabbarna var utklädda till fångar och hade med sig Per Anders fina hundar Ludde och Nixon. Mycket uppskattade vinnare!

Hattparad Nationaldagsgaloppen 2018
Jockeyerna Fredrik Janetzky och Per Anders Gråberg, flankerade av jurymedlemmarna Anders Bagge och Ann Wilson. Foto: Annica Zion

Fartfyllda upplopp och girlpower!
Att galoppen i Sverige är en av de mest jämnställda sporterna syntes i fjolårets resultatlistor. Av de sex tränare som vann lopp var fyra kvinnor av de sex ryttare som fick skritta in i vinnarcirkeln var fyra kvinnor. Ordentlig girlpower alltså!

Dagen bjöd på fartfyllda och spännande lopp och publiken var helt med på noterna och hejade fram ekipagen när de kämpade på upploppet. Full fart och hög puls, precis som det ska vara på galopp!

Nationaldagsgaloppen 2018
Stor glädje i vinnarcirkeln när Victoria Boberg tog emot What A Wonder med jockey Sara Vermeersch efter deras skrällseger på Gärdet
Foto: Elina Björklund

Alcazar och auktion
Det var en strålande dag med skön stämning och många lät sig ryckas med av Alcazars fartiga show på scenen. En härlig trio som verkade stortrivas på Gärdet och efter lopp 5 kastade sig en av deltagarna i gruppen, Lina Hedlund, upp på fullblodsaraben Al Janoob som leddes av sin tränare Maria Hagman Eriksson.

Efter Alcazars framträdande auktionerades deras rekvisitahäst i silver Lady Godiva ut. Det blev till slut storhästägaren, både på travet och galoppen, Mats Gabrielsson som ropade in Lady Godiva för generösa 40.000 kronor – för att ställa upp den på Bro Park!

Alcazar Nationaldagsagloppen 2018
Alcazar ”in action” på Nationaldagsgaloppens scen
Foto: Annica Zion

Spännande ponnylopp
Två ponnylopp reds också under dagen, till publikens förtjusning. I det första, Tapwell Nationaldagscup, vann Dantorps Manolito och Ashley Dale. Det blev lite dramatik när Ashely tappade stigbyglarna under loppet och ramlade av i svängen efter mållinjen. Allt gick till slut bra och det var en mycket glad tjej som tog emot förstapriset i vinnarcirkeln.

Sheikha Lateefa Bint Mansoor Bin Zayed Al Nahyan International Ponies’ Race, är ett ponnylopp där segrande ponnyjockey fick åka till Abu Dhabi under hösten och rida ett internationellt ponnylopp. Här blev det seger för Stina Landh och Sjöbrisens Bajonett. Stina åkte till Abu Dhabi där hon gjorde succé och vann loppet!

Ponnygalopp Nationaldagsgaloppen 2018
Tre glada ponnyjockeys och deras snabba ponnyer i vinnarcirkeln på Gärdet
Foto: Elina Björklund