I fjol vanns båda arabloppen på Nationaldagsgaloppen av amatörtränaren Maria Hagman Eriksson. Segerhästarna hette Toutatix som med Dayverson De Barros i sadeln vann HH Sheikh Zayed Bin Sultan Nahyan Cup (LPA)  med 160 000 kronor till vinnaren och Al Janoob som tillsammans med Nora Looby tog hem HH Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies IFAHR Cup där segraren vann 137 500 kronor.
Svensk Galopp ringde upp Maria för att höra hur hennes tankar går inför årets Nationaldagsgalopp.

Hur ser det ut i ditt stall inför säsongen?
Jag har i nuläget sju hästar i stallet som ligger i Järlåsa. Det är bara arabhästar och de är mellan fyra och tolv år. Jag hade otur och ramlade av en häst för två månader sedan. Dessvärre resulterade det i en spricka i ena knäet och i en fotled. Nu är jag på väg tillbaka men det har resulterat i att hästarna inte är i den form som jag hade planerat. Nu tränar vi på och hoppas ha hästarna klara inför Nationaldagsgaloppen.

Är du nöjd med stallets resultat 2016 inom galoppen?
Jag blev amatörtränarchampion i Sverige 2016 så då ska man inte klaga. Jag tycker att det sammanfattningsvis blev ett hyfsat år. Ska jag kunna höja resultatet ytterligare behöver jag ett annat material att jobba med.

Har du planer på att starta några hästar under årets Nationaldagsgalopp?
Självklart siktar jag på start för fjolårets segrare, Al Janoob och Toutatix. Jag har eventuellt en ny häst på gång in till stallet men det är inte helt klart ännu. Det kan vara en kandidat till ett av loppen på Gärdet.

Hur var känslan när du vann båda loppen i fjol?
Det var helt fantastiskt, bättre kan det ju inte bli. Jag hoppades på att Toutatix skulle kunna vara med och slåss om segern men han gjorde sin första start för mig och jag var inte helt säker. Magkänslan var bra och han kändes speedig i träning. Det var härligt att han levererade!
Al Janoob hade jag inte så stora förhoppningar på inför loppet. Jag vet att han gillar nya banor och mycket folk i publiken, han piggar upp sig så, men jag hade absolut inga segerfunderingar före loppet. Det är något extra att vinna lopp på Gärdet med så mycket folk på plats.

Du har ju precis varit i Hollywood, USA där du var nominerad till Darley Award, som bästa kvinnliga tränare av arabhästar. Hur gick det och hur var din vistelse?
Det blev totalt fyra dagar i Hollywood där vi bodde på Four Seasons Beverly Hill Hotel på Rodeo Drive. Det var väldigt roligt och vi fick gå på galamiddag och besöka en storloppsdag på Santa Anita Park. Själva prisutdelningen skedde på Dolby Theatre, där Oscarsgalan äger rum varje år, så det var klassisk mark. Jag vann inte priset, vinnaren hade tyngre meriter än jag, men även om jag inte vann så var det en rolig upplevelse.