22 –åriga Fanny Olsson från Arboga har haft en raketkarriär inom galoppsporten. Hon började med ponnygalopp, tog klivet upp som amatörryttare för att sedan bli lärling. I torsdags tog hon sin 70:e seger och förlorar därmed sin viktlättnad. Lördagen spenderade Fanny på danska Klampenborg och tog då en snygg dubbelseger!

Fanny Olssons första ritt inom den stora galoppen skedde i oktober 2010 på araben Shezza och Fanny vann direkt. Trots segern var det svårt att få ritter i början men till slut lossnade det och Fanny fick fler och fler ritter. 2012 blev hon amatörryttarchampion i Sverige .
Men innan dess hade Fanny tävlat en hel del ponnygalopp med sin egen D-ponny Amiri Joad. Trots att ekipaget inte hade några enorma framgångar så kämpade Fanny på och hon var med på i stort sett alla tävlingar.

-Jag lärde mig väldigt mycket från ponnygaloppen. Efter varje ponnygalopptävling hade vi genomgång där vi tittade på filmerna från loppen. Jag lärde mig att rida spårsnålt och att lägga upp loppen rätt taktiskt rätt. Dessutom fick jag en massa rutin och blev starkare som ryttare, menar Fanny.

Nu har Fanny varit lärling sedan 2013 och i torsdags vann hon seger nummer 70 och därmed förlorar hon sin viktlättnad.
-Det var ett mål att nå 70 segrar men det blir ett stort steg att bli av med viktlättnaden. Du ska rida på exakt samma villkor som alla toppjockeys och det kommer att bli riktigt tufft. Det är lite blandade känslor men jag är beredd att kämpa hårt för att fortsätta få ritter, säger Fanny bestämt.

Inom galoppen tävlar killar och tjejer på lika villkor. Det är ganska unikt inom sportens värld men många tjejer klarar sig ändå bra och tar för sig i resultatlistorna. Fanny är ett lysande exempel. Hon är duktig, ambitiös, trevlig och målmedveten. Det visade hon inte minst i galoppfilmen Jockeys som sändes på SVT i höstas. Kort sagt en bra ambassadör för svensk galoppsport.

I lördags följde hon upp torsdagens seger med en snygg dubbelseger på Klampenborg så visst är Fanny i absolut toppform. Men framgångarna kommer inte gratis. Sex dagar i veckan är Fanny i stallet klockan 05.40. Då ska hästarna ha mat, boxarna ska göras rent och de flesta hästar i stallet ska ridas. Detta varvas med utsläpp i skrittmaskin och byte i paddockarna samt skötsel av hästarna. Förmiddagens arbete slutar ungefär vid 12-tiden. Sedan tillkommer eftermiddagsarbete någon dag i veckan. Fanny rider dessutom lopp både i Norge, Danmark och på alla svenska banor så det blir inte mycket ledig tid.

Minst fyra dagar i veckan är det dessutom träning på gymmet som gäller för Fanny. Hon varvar träning på löpbandet med olika pass.

-Jag arbetar helst mot min egen vikt, inte med hantlar. På det sätter minskar risken för skador. Träningen på gymmet kompletteras också med långa promenader med mina hundar, berättar Fanny.

Fanny har en mycket spännande tid framför sig. Den 6 juni är det dags för Nationaldagsgaloppen och då kommer Fanny att vara med och rida inför en storpublik på Gärdet. På den nya galoppbanan Bro Parks invigning den 19 juni är Fanny med i Sveriges lag i jockeyturneringen Famale Jockeys Of The World där flera av världens bästa kvinnliga jockeys är med och tampas mot våra svenska lärlingar och jockeys.