På Nationaldagsgaloppen på Gärdet står hästarna i mobila boxar under tävlingsdagen. Till vardags bor de allra flesta galopphästar på en galoppbana. Hur ser en vanlig dag ut för en galopphäst och hur bor de egentligen? Här får du svar!

På den nya galoppbanan Bro Park som ligger i Upplands Bro utanför Stockholm bor cirka 300 galopphästar. Stallen är fräscha och luftiga och boxarna är 12 kvadratmeter, att jämföras med Täby Galopps 9 kvadratmeter. Boxarna har också ett öppningsbart fönster där hästarna kan titta ut. Det finns också gott om skrittmaskiner, paddockar och hagar i stallområdet.

En galopphäst är en elitidrottare och de tas ordentligt om hand i stallarna. Här huserar tränare, jockeys, hästskötare, hovslagare, veterinärer, massörer och kiropraktorer, allt för att ge hästarna den allra bästa omvårdnaden.

Vi pratade med tränare Annika Sjökvist som har 20 hästar i träning i sitt stall.  Annikas hästar har redan tagit 11 segrar i år så hon har fått en riktig rivstart på 2017.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt stall?
Vi börjar dagen klockan 06.00 på morgonen med att ge hästarna frukost. Sedan går den första turen går ut på skrittmaskinen (en sorts karusell där hästarna går runt) och vi börjar med att släppa ut de första hästarna i hagarna. Det finns både gräs- och gruspaddockar i anslutning till stallet.  Varje häst går oftast både i skrittmaskinen, rids en tur och går 2-3 timmar i hagen varje dag.

Klockan 08.30 rider vi den första turen. Innan vi rider kollar vi att ingen häst är varm eller svullen i benen och att de är friska och mår bra.   Det finns både en rakbana, stora tävlingsbanan och skogsslingor att alternera mellan när man ska rida på Bro Park. Min filosofi är att hästarna ska vara lika pigga när de kommer hem från ridturen som de var när de gick ut. Vi rider hästarna lugnt och de får inte bli trötta, även om de självklart ska tränas ordentligt för att kunna tävla.

När ridningen är klar sköter vi om alla hästarna och pysslar om dem. Det är viktigt att ha en positiv anda i stallet, hästar är faktiskt väldigt känsliga för om det inte är bra stämning i stallet. Hästar behöver mycket kärlek och omsorg för att prestera och det är vi noga med att ge dem, avslutar Annika Sjökvist.