Championjockeyn Per Anders Gråberg har för femte året i rad spenderat delar av vintern i Dubai. Där tävlas det under fem månader med enorma prispengar. Höjdpunkten på säsongen är Dubai World Cupkvällen där det totalt rids om drygt 177 miljoner kronor i prispengar.

Hur kommer det sig att du har fått chansen att rida lopp i Dubai?

– Det är tack vare den norske tränaren Niels Petersen. Jag är hans förstajockey i Skandinavien och fick även chansen att åka med till Dubai där flera av hans bästa hästar övervintrar.  I år hade jag även en egen agent som bokade uppsittningar åt mig vilket gjorde att jag även fick en del ritter åt andra tränare.

Är du nöjd med din vistelse i Dubai?
– Absolut, Niels hästar presterade bättre än någonsin i Dubai och jag fick totalt 23 ritter vilket resulterade i en seger, två andraplatser och tre tredjeplatser. Det är ett bra resultat så jag kan inte vara annat än nöjd.
– När man rider på deras relativt nybyggda bana, Meydan Racecourse så är det naturligtvis en speciell känsla. Deras vågrum, jockeyernas omklädningsrum, har allt du kan önska dig. Det finns jacuzzi, olika sorters bastu, gym, massörer, restaurang och en lyxig lounge där man kan slappna av. Rider man på de mindre banorna i Dubai så är det ingen större skillnad mot våra anläggningar i Skandinavien.

Hur går det att kombinera familjelivet med Dubaivistelsen?
– Det är självklart inte optimalt. Dock är barnen så pass små att de hade möjlighet att komma ner till Dubai i tre veckor vilket underlättade det hela. Att jag har en förstående fru är också ett måste, annars hade det inte fungerat. Totalt var jag  väg hemifrån i elva veckor men jag var hemma i Sverige ett par gånger mellan varven.
– Det låter lyxigt att vara i Dubai så länge men det blir faktiskt mycket dötid som ska fyllas. Vi började rida tidigt på morgonen och sedan blev det en hel del bad i poolen, golf och självklart träning i gymmet. Såklart gick det ingen nöd på mig, men i längden blir det lite segt.

Hur utvecklar det dig att få rida mot världens bästa jockeys?
– När jag rider lopp här hemma så känner jag alla jockeys och kan deras svaga och starka sidor. Samma sak med hästarna, jag vet hur de flesta ska löpa för att prestera optimalt. I Dubai är det jockeys och hästar som jag inte har samma koll på. Dessutom är det så bra klass på alla som rider i loppen att du inte har utrymme att göra misstag.
– Man rider också tightare och mer taktiskt vilket gör att jag måste vara mer alert och rida med ännu större skärpa för att hitta fördelar. Jag känner att jag har höjt mig ett snäpp och den känslan tar jag självklart med mig hem till Skandinavien nu när huvudsäsongen börjar.

Vad är skillnaden mellan att rida lopp i Dubai mot i Skandinavien?
– Det är en annan typ av race. Mer taktiska lopp som går långsamt i början och fort mot slutet. Då är det viktigt med positionerna och att få hästarna att slappna av. Samtidigt måste man vara med när tåget väl går för då går det undan.
Våra hästar i Skandinavien är inte vana vid den löpstilen vilket gör att de oftast ligger hårt på i början av loppen. Hemma rids ofta loppen i ett ganska hårt tempo i början och sedan vinner hästen som är starkast på slutet. Olika löpstilar passar olika hästar, men självklart kan man lära en häst att löpa på det ena eller andra sättet, avslutar PA.

Per-Anders Gråberg  Fakta om Per Anders Gråberg
Ålder: 
Fyller 40 den 19 juli
Bor: i hus på Norrö i Åkersberga
Familj: Fru Cecilia och barnen Thea, 10 år och Filippa 5 år
Lägsta ridvikt: 54 kg
Antal segrar: Drygt 1100
Husdjur: Katterna Molly och Jack Sparrow
Kör: Range Rover Evoque
Ser helst på TV: Jag tittar på det mesta
Hobby: Golf, slalom, ponnypappa när dottern Thea tävlar
Så håller jag mig i form:  På vintern springer jag en  mil om dagen för att hålla formen.
På sommaren rider jag oftast lopp 4-5 dagar per vecka. Dessutom rider jag i träning de dagar då det inte är lopp. Därför behöver jag inte träna så mycket utöver det men en och annan golfrunda hör ju sommaren till.

Hästen Beat Baby simmar i Dubai.