På Nationaldagen öppnar vi upp Gärdet för en enda stor folkfest. Serveringarna öppnar kl. 11.30 för den som vill inleda dagen med något ät- och drickbart. Men startskottet för själva firandet är ändå när invigningstalet äger rum.
I år är det Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson som inviger tävlingarna och detta sker traditionsenligt vid kl. 12.15. Björn Eriksson har en lång historia som ämbetsman i Sverige och har bland annat varit rikspolischef och landshövding i Östergötlands län. Vi ställde ett par frågor till Björn för att förhöra oss om hans relation till hästsporten bland annat.

Hej Björn!
Kul att just du kommer inviga Nationaldagsgaloppen på Gärdet i år! Vi är nyfikna på dig och vill ställa några frågor inför nationaldagsfirandet.

Vad är din relation till hästsporten?
Relationen är mycket kopplad till äldsta dottern som var ”ridtjej”. Då följde jag ridning i vått och torrt som förälder med transportansvar. Nästa steg blev som rikspolischef då polisrytteriet blev en verksamhet som kom att stå mig nära.

Vad är ditt bästa hästminne?
Polishästen Utter som vi alltid använde då vi skulle visa upp vårt rytteri. Vid alla internationella besök som berörde rytteriet tog vi alltid ”slumpvis” ut Utter för olika demonstrationer kring vad rytteriet kan uträtta.

Vad är ditt bästa tips till en nationaldagsfirare?
Njut av dagen och våga fira den. Överlåt aldrig till extrema krafter att stjäla vår nationaldag.

Varför är idrott en viktig fråga för dig?
Det är ett sätt att leva och ett sätt att umgås med medmänniskor.

Hur ser du på Nationaldagen och traditionerna vi har kring den i Sverige?
Jag älskar den. Kärleken förstärktes under åren som landshövding i Östergötland. Där firade vi den verkligen traditionsrikt. Jag brukade den dagen hålla mellan 5 till 7 tal.

Om du fick välja en sport du var tvungen att ägna dig åt på heltid, vilken skulle det vara och varför?
Trädfällning. Det är den ultimata kopplingen mellan intellektuell färdighet och fysisk ansträngning. Tyvärr är det ännu inte en sport som sökt inträde i RF.

Varför tycker du man ska komma till Gärdet på Nationaldagen?
För Nationaldagsgaloppen naturligtvis!