Anna Pilroth är den enda kvinnliga jockeyn i Skandinavien som även rider hinderlopp. I fjol vann hon det största arabloppet på Gärdet och hon är laddad inför årets tävlingar.

Tuffa Anna Pilroth är 27 år och red sitt första galopplopp som 15-åring. Hon har verkligen fått galoppen i modersmjölken. Pappa Stig var från början tränare men övergick till att arbeta med bygget av galoppbanan i Göteborg, som invigdes 2002, när den skulle byggas. I och med detta tog mamma Bodil Blomqvist över tränarrörelsen och har fram till i år varit proffstränare.

– Jag har nog aldrig haft några tankar på att ägna mig åt något annat än galopp. Det har bara fallit sig naturligt för mig att det är det här jag ska satsa på, menar Anna.

Anna rider alltså lopp både på släta banan och i hinderlopp. Lite ovanligt för att vara tjej och så är hon också ensam kvinna i hinderloppen.

-Jag fick upp ögonen för hindersporten via Ylva Lovén Swärd och Per Hallqvist. Per lånade ut sin finaste hinderhäst till mig. Han hette Between Friends och han var otroligt snäll och trygg. Efter lite träning hemma så åkte jag en långhelg till Dennis Persson på Strömsholm. Där blev det en hel del hoppning och efter det kände jag mig mogen för att rida hinderlopp.

Du är den enda tjejen i nuläget som rider hinderlopp. Försöker grabbarna att skrämma dig inför de största loppen?

-De gör nog så gott de kan men det lyckas de inte med. Nej, skämt åsido, vi har en härlig sammanhållning inom hindersporten, skrattar Anna som har tagit 202 segrar till dags dato.

Den 16 juni är det dags för Grand Nationaltävlingarna på Strömsholm. Dagens huvudlöpning är Svenskt Grand National, ett riktigt kraftprov över 4500 meter med 16 fasta hinder, de flesta riktigt höga.

-Jag har ridit Svenskt Grand National en gång, i fjol. Det var jätteroligt. Sitter man på en fin häst så finns det inget bättre än att hoppa över riktigt stora hinder. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på Strömsholm den 15 juni. Det är så mysigt och gemytligt att vara där. Man kommer nära hästarna och kan ta med sig sin picknick-korg och njuta i gräset.

Vilket tycker du är roligast, att rida slätlopp eller hinderlopp?

-Sitter jag på en bra häst så är steeplechase helt överlägset roligast men om den inte hoppar så bra är det mindre roligt. Jag väljer ändå hinderlopp efter lite tvekan, avslutar Anna som ser verkligen ser fram emot att rida igen på Nationaldagsgaloppen.